Rinka atsisako Monsanto gaminamo galvijų augimo hormono

Terri Coles

Reuters, 2007 rugsėjo 4

Šaltinis

TORONTAS (Reuters) – Starbucks kavinių tinklas yra gerai žinomas pasaulyje dėl savo puikios Latte ir Frapuccino kavos, šis tinklas taip pat perka labai didelius kiekius pieno – apie 32 mln. galonų (1 galonas = 3.78 litro) per metus.

Tinklo vadovai, atsižvelgdami į augantį vartotojų susirūpinimą dėl genų inžinerijos ir maisto saugumo, nusprendė savo produktuose naudoti pieną, kuris neturės Posilac, kritiškai vertinamo sintetinio hormono, skatinančio pieno gamybą.

Praėjusį mėnesį kompanija nusprendė, kad iki metų pabaigos visas pienas, tiekiamas į daugiau kaip 5600 kavinių JAV, savo sudėtyje nebeturės galvijų augimo hormono – rbST (angl. recombinant bovine somatotropin, kitaip rBGH – recombinant Bovine Growth Hormonegenetiškai modifikuotas galvijų augimo hormonas).

“Tai labai aiškus signalas pieno pramonei, kad vartotojai nenori, jog galvijų auginimui būtų naudojamas rbST”, tinklo sprendimą pakomentavo Marion Nestle, Niujorko universiteto Mitybos ir maisto studijų departamento profesorius ir knygos “Ką valgyti” (angl. “What to Eat”) autorius.

Posilac, kurį parduoda bendrovė Monsanto, yra genų inžinerija sukurtas hormonas, labai panašus į natūralų hormoną, kuris gaminasi pieninėse karvėse ir yra randamas piene. JAV Maisto ir vaistų administracija (angl. Food and Drug administration) yra pareiškusi, kad abu hormonai (natūralus ir sukurtas) yra chemiškai labai panašūs ir pienas, gaunamas iš karvių, kurias auginant buvo naudojamas šis hormonas ir kurias auginant šis hormonas nebuvo naudojamas, yra visiškai vienodas.

Šis sintetinis hormonas buvo pristatytas JAV rinkai 1993 m., jį patvirtino JAV Maisto ir vaistų administracija. Prieš patvirtinimą ir vėliau šis hormonas buvo labai kritiškai vertinamas mokslininkų ir vartotojų, tačiau bendrovė Monsanto dėjo labai daug pastangų, kad administracijos sprendimas būtų teigiamas. Vienas iš pagrindinių kritikų argumentų buvo tas, kad Kanados, Australijos, Naujosios Zelandijos, Japonijos ir ES institucijos atsisakė patvirtinti Posilac, kadangi nebuvo pateikta pakankamai mokslinių įrodymų, kad šis hormonas nesukels galvijų sveikatos problemų.

JAV Ekologinių produktų vartojų asociacijos direktorius Ronnie Cummins teigia, kad JAV vartotojai labai griežtai nusiteikę prieš šio hormono vartojimą, dėl ko greitai visas JAV parduodamas pienas nebeturės savo sudėtyje rbST hormono. Vartotojų reikalavimai keičia rinką ir tai labai džiugina, nepaisant to, jog administracija ir toliau nekeičia savo nusistatymo rbST hormono atžvilgiu.

Komentuodamas bendrą maisto saugumo situaciją, R. Cummins pridūrė, kad žmonės pradeda labai rūpintis maisto saugumu: “Kai supranti, kas vyksta šiuolaikiniuose maisto gamybos ir auginimo procesuose, esi priverstas priimti sprendimą saugoti savo ir savo šeimos sveikatą ir pirkti alternatyvius produktus”.

Visas straipsnis –

http://features.us.reuters.com/wellbeing/news/9F4F0608-5B1F-11DC-B082-6BC8461B.html?src=090407_1705_DOUBLEFEATURE_adventurer_missing

Išversta iš http://www.organicconsumers.org/articles/article_6974.cfm


rBGH (genetiškai modifikuotas galvijų augimo hormonas) arba kitaip rbST – tai genetiškai modifikuotas, sustiprintas augimo hormono, kurį natūraliai gamina karvės organizmas, variantas. Šį produktą pavadinimu POSILAC gamina ir parduoda ūkininkams bendrovė Monsanto. Suleidus šio hormono, pieno gamyba padidėja apie 10 %.

2006 m. išėjo Samuel S. Epstein knyga “What’s In Your Milk”, kurioje rašoma apie rBGH pieną. Dr. Epstein yra Aplinkos ir profesinės medicinos garbės profesorius Ilinojaus universiteto Visuomenės sveikatos mokykloje ir Tarptautinės vėžio prevencijos koalicijos pirmininkas. Jis yra išleidęs daugiau nei 260 mokslinių publikacijų ir yra 11 knygų autorius ar bendraautoris. Dr. Epstein yra gavęs daug apdovanojimų, įskaitant 1998 m. Alternatyviąją Nobelio premiją už “neprilygstamus nuopelnus vėžio prevencijai ir už savo vadovaujantį vaidmenį perspėjant apie rBGH pieno pavojus”, 2000 m. Alternatyviąją Pulicerio premiją ir kitus. Savo knygoje “What’s In Yor Milk” jis nurodo tokius rBGH pieno pavojus –

Monsanto, kurią palaiko JAV Maisto ir vaistų administracija, tikina, kad pienas, kuris gaminamas naudojant rBGH, visiškai nesiskiria nuo natūralaus pieno ir yra saugus vartotojams. Tačiau dr. Epstein teigia, kad neabejotinai:

  • rBGH sukelia karvių ligas. Monsanto POSILAC pakuotėje buvo priversta išvardinti apie 20 toksinių kontraindikacijų, įskaitant mastitą (ūminį infekcinį pieno liaukos uždegimą).
  • rBGH piene randami pūliai, kurie jame atsiranda kaip mastito, kurį sukėlė rBGH ir antibiotikų, kurie naudojami jam gydyti, pasekmė.
  • rBGH pienas chemiškai ir maistingumo prasme skiriasi nuo natūralaus pieno.
  • rBGH pienas yra užterštas rBGH, rBGH likučius absorbuoja žarnynas.
  • rBGH pienas yra papildytas dideliu kiekiu natūralaus augimo faktorių (IGF-1), kuriuos taip pat absorbuoja žarnynas.
  • Buvo nustatyta, kad per dideli kiekiai IGF-1 sukelia krūtų, žarnyno ir prostatos vėžius.
  • IGF-1 blokuoja natūralius organizmo apsaugos mechanizmus, kurie įsijungia prieš ankstyvus submikroskopinius vėžius.
  • Didžiulės fermos, kuriose naudojamas rGBH, kelia grėsmę mažiems pieno ūkiams.
  • rBGH turtina Monsanto, tačiau yra pavojingas ir nesuteikia jokios naudos vartotojams, ypatingai turint omenyje tai, kad pieno šiuo metu yra pagaminama daugiau nei jo yra suvartojama.

Šaltinis: http://www.preventcancer.com/publications/WhatsInYourMilkRelease.htm

Vertė: Dominykas Trimonis

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: