Išvesti pomidorai, keičiantys maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio.

K. Kato kartu su bendraminčiais kolegomis surado būdą, kuris gali keisti valgančiojo skonį. Pavyzdžiui, suvalgius vos gabaliuką K. Kato išauginto pomidoro, po valandos sūrus maistas atrodo lyg saldus. Tad jeigu suvalgomas K. Kato pomidoras, po kurio laiko ragaujama citrina atrodys tarsi saldžiausias vaisius.

Kuo K. Kato pomidorai tokie išskirtiniai? Atsakymas labai paprastas – juose yra mirakulino (angl. „miraculin”), kuris laikinai (1–3 valandoms) gali iškreipti ar pakeisti skonį. Pats mirakulinas yra beskonis, tačiau nustatyta, kad gali turėti įtakos kitų maisto produktų skoniui.

Mirakulino yra uogose, kurių daugiausia randama Vakarų Afrikoje. K. Kato pavyko nustatyti geną, kuris lemia mirakulino gamybą uogoje ir jam pavyko perkelti jį į pomidorą, tad K. Kato pomidoro ląstelės taip pat gamina mirakuliną.

Kai kuriose šalyse šių uogų skiriama žmonėms, norintiems numesti svorio: pavyzdžiui, dietos besilaikantis žmogus gali suvalgyti minėtų uogų, o tuomet kramsnoti nekaloringų užkandžių, kurie jam atrodys labai saldūs. Tokiu būdu jis save tarsi apgauna.

Mirakulinas mokslininkų buvo rastas ir aprašytas dar 1968-aisiais.

Parengta pagal „Science News” informaciją.

Šaltinis: lrt.lt, http://www.sxc.hu nuotrauka

Reklama

3 Komentaras »

  1. Johnsonas said

    O jūs šia svetaine norite ar atkreipti dėmesį į GMO kaip į pavojų, ar atvirkščiai – siekiate propoguoti šį blogį ? Man tiesiog įdomi jūsų pozicija į GMO. Pats manau, kad tam reikia priešintis (žinau kodėl, todėl taip galiu teigti).

  2. gmolt said

    Sveiki, o pačiam skaitant koks įspūdis susidaro?

    Bent jau mano tikslas yra informuoti, kokie gmo kuriami, kokios tendencijos Europoje, pasaulyje, bent trumpai paliesti įvairius aspektus, susijusius su gmo tema. Tam tikrą savo požiūrį aš turiu, bet stengiuosi jo primygtinai nesiūlyti. Man atrodo svarbu pateikti informaciją, o žmogus pats įvertina, pasidaro išvadas.
    Tema iš tikrųjų labai plati, informacijos daug, prisipažįstu, kad paskutiniu metu prisėdu tik probėgšmais, dažnai tiesiog įmetu nuorodas į Lietuvos spaudoje pasirodžiusius straipsnius apie gmo,

    Visada laukiame žmonių, norinčių prisidėti prie svetainės kūrimo.

    G.

  3. Gera diena, kaip tik apie si straipsni i savo dienorasti nuoroda idejau. Si savaitgali ragavau vaisiaus randamo gamtoje, kurio poveikis toks pat. Siaip vaisius be skonio, seklas gaubia poros milimetru storio skaidraus zelatinos pavidalo mase, kurios paragavus 15-30 minuciu net oras kvepuojant burna atrodo salstelejes 😉

    http://saulius.multiply.com/photos/album/204/101009_10_QM_Department_trip#photo=5

    Dekui uzu idomias nuorodas ir sekmes pletojant svetaine.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: