Nepriklausomas mokslinis darbas atskleidžia, kad Bt baklažanai gali būti toksiški

Planai Indijoje pradėti auginti pirmąjį genetiškai modifikuotą augalą žmonių maistui, Bt baklažanus, paskatino pateikti saugumo ataskaitą, kurioje atsiskleidžia Bt baklažanų toksiškumo požymiai. Anot tyrimo, atlikto nepriklausomai nuo biotechnologijų pramonės, yra požymių, kad genetiškai modifikuotų baklažanų vartojimas gali sukelti uždegimą, dauginimosi sutrikimus ir kepenų pažeidimus.

„Monsanto“ dukterinė įmonė „Mahyco“ kreipėsi dėl GM baklažanų auginimo komerciniais tikslais Indijoje bei Filipinuose. Baklažanai yra genetiškai modifikuoti gaminti baltymus, turinčius insekticidinių savybių (baklažanai gamina vadinamuosius Bt toksinus), kurie nukreipti prieš tam tikrus kenkėjus. Baklažanai yra viena svarbiausių Indijos daržovių. Indijos reguliuojančioji institucija – Genų inžinerijos patvirtinimo komitetas (angl. Genetic Engineering Approval Committee, GEAC), remdamasis „Mahyco“ pateiktais duomenimis, jog Bt baklažanai yra saugūs, leido juos komerciniais tikslais auginti, tačiau 2010 m. vasario mėnesį Indijos aplinkos ministras Jairamas Rameshas patvirtinimą atšaukė, nurodė, kad reikia atlikti nepriklausomus rizikos tyrimus ir įvedė moratoriumą, kuris galioja iki šiol.

Dr. Lou Gallagher, aplinkos epidemiologė ir rizikos vertinimo ekspertė, analizavo žiurkių maitinimo tyrimų (14-os ir 90-ties dienų), kuriuos užsakė „Mahyco“, siekdama įrodyti, jog genetiškai modifikuoti baklažanai yra saugūs, neapdorotus duomenis.

Ji padarė išvadą, kad “teiginių, jog šie augalai yra saugūs, nepatvirtina esami duomenys. Priešingai, yra nerimą keliančių požymių, kad maisto iš šių augalų vartojimas gali sukelti neigiamą poveikį sveikatai.“

L. Gallagher taip pat argumentavo, kad yra didelių trūkumų maitinimo tyrimų protokole ir jis neatitinka tarptautinių standartų.

Pasak mokslininkės, „Mahyco“ pateiktose ataskaitose nebuvo tiksliai apibendrinti rezultatai ir ignoruoti toksiškumo požymiai žiurkėms. Žiurkėms, šertoms Bt baklažanais 90 dienų, pasireiškė:

  • organų ir sisteminiai pakenkimai: kiaušidės buvo perpus mažesnės, sudarė apie pusę jų normalaus svorio, padidėjo blužnis, baltųjų kraujo kūnelių skaičius buvo nuo 35 iki 40 proc. didesnis nei įprasta, taip pat padidėjo eozinofilų kiekis, kas rodo imuninės sistemos funkcijos pokyčius;
  • toksinis poveikis kepenims, ką parodė padidėjęs bilirubino ir plazmos acetilcholinesterazės kiekis.

L. Gallagher kelia klausimą, ar mokslininkai 14-os dienų ir 90-ies dienų tyrimams išvadas rašė patys, ar kažkas parašė išvadas už juos. „Šie klausimai yra svarbūs, nes tekstas neatitinka duomenų, mokslininkai nepasirašė savo ataskaitų (…)“.

L. Gallagher padaro išvadą, kad remiantis esamais duomenimis ir atsižvelgiant į rimtus nukrypimus nuo normalių mokslinių standartų genetiškai modifikuotų baklažanų negalima rekomenduoti vartoti žmonėms.

—–

Dr. Lou Gallagher darbas „BT BRINJAL Event EE1 – The Scope and Adequacy of the GEAC Toxicological Risk Assessment. Review of Oral Toxicity Studies in Rats“:
http://www.testbiotech.de/sites/default/files/Report%20Gallagher_2011.pdf

„Mahyco“ duomenys: http://www.envfor.nic.in/divisions/csurv/geac/bt_brinjal.html

—–

rdesai nuotrauka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: