GMO prakeiksmas? Prancūzai tvirtina atskleidę pragaištingą GMO poveikį sveikatai

Prieš keletą dienų publikuotoje kontroversiškoje Prancūzijos mokslininkų tyrimo ataskaitoje dėstoma, jog žiurkes ilgą laiką šėrus populiariausiomis genetiškai modifikuotų (GMO) kukurūzų atmainomis, gyvūnų organizmuose išsivystė siaubingi augliai ir buvo pažeisti kiti vidaus organai. Mokslininkai pabrėžia, jog tyrimo rezultatai kelia nepaprastai rimtų klausimų apie GMO produktų saugumą ir biotechnologinių kompanijų patikimumą.

Pirmąsyk vykdytuose ilgalaikiuose (longitiudiniuose), visą jų gyvenimą trukusiuose žiurkių eksperimentuose graužikai buvo maitinami GMO kukurūzais. Taip maitinamiems gyvūnams išaugo piktybiniai pieno liaukų navikai, buvo rimtai pažeistos kepenys ir inkstai.

„Eksperimento metu paaiškėjo, jog dėl tokio pašaro žiurkės organizmo audiniuose ima formuotis nebūdingai daug navikų. Maža to, jie formuojasi kur kas anksčiau ir kur kas agresyviau nei įprastai. Ypač – patelių organizmuose, – pasakoja molekulinės biologijos specialistas iš Karališkojo koledžo Londone, GMO maisto ekspertas, dr. Maiklas Antonijo (Michael Antoniou). – Aš esu šokiruotas tokio kraštutinai neigiamo GMO poveikio sveikatai.“

Tyrimą atliko Caen universiteto (Prancūzija) mokslininkai, gautus rezultatus tikrino ir recenzavo nepriklausomi ekspertai.

Štai taip atrodo visą gyvenimą GMO kukurūzais maitintos žiurkės (kairėje – tik GMO kukurūzais maitinta žiurkė, viduryje “Roundup” purkštais GMO kukurūzais maitinta žiurkė, dešinėje – tik “Roundup” purkštais, ne GMO kukurūzais maitinta žiurkė)
©Caen University

Tai – pirmas mėginimas pažvelgti, kokį poveikį GMO produktai turi žiurkių organizmui, kai jos jais šeriamos visą gyvenimą (žiurkių atveju – apie porą metų). Iki šiol GMO grūdų saugumo garantijos buvo teikiamos remiantis eksperimentais su žiurkėmis, kurių metu graužikai GMO produktais buvo šeriami 90 dienų.

Genetinės kukurūzų modifikacijos griebtasi todėl, kad nereikėtų jų purkšti glifosatu (angl. – „glyphosate“) – pagrindine chemine sudedamąja dalimi kenkėjų naikinimo priemonėje „Roundup“. Šis chemikalas gaminamas manant, jog kukurūzus juo galima purkšti jiems nepakenkiant, tačiau išnaikinant piktžoles.

Naujausių eksperimentų su žiurkėmis metu, graužikai GMO kukurūzais (NK 603) buvo šeriami pagal keletą scenarijų: buvo duodama tik GMO kukurūzų; buvo duodama GMO kukurūzų, kurie buvo purkšti „Roundup“; buvo duodama kukurūzų ir vandens, kuriame nedidelėmis dozėmis buvo chemikalo „Roundup“.

Tyrėjai padarė tokias išvadas:

• 50-80 proc. patelių organizmuose per 24 mėnesius išsivystė didžiuliai augliai – iki trijų navikų viename organizme. Kontrolinėje grupėje (kuri buvo maitinama kitais pašarais) augliai išsivystė 30 proc. žiurkių.

• Iki 70 proc. patelių mirė per anksti (kontrolinėje grupėje – 20 proc.)

• Abiejų lyčių žiurkių, kurios mito GMO kukurūzais, organizmuose augliai buvo 2-3 kartus didesni už navikus, kurie išsivystė kontrolinės grupės žiurkių organizmuose.

• Patelių organizmuose didžiuliai augliai išsivystė nuo 7-ąjį eksperimento mėnesį (kontrolinėje grupėje – 14-ąjį mėnesį).

Tyrėjai tvirtina, jog augliai „pasižymėjo pragaištingu poveikiu sveikatai, nes buvo nepaprastai dideli. Todėl žiurkės pradėjo sunkiau kvėpuoti, susidūrė su rimtomis virškinimo problemomis.“

Nors patelėms augliai išsivystydavo 7 mėnesį, dauguma navikų buvo aptikti po 18 mėnesių. Anot tyrėjų, tai rodo, jog GMO produktų poveikis sveikatai gali būti nustatomas tik longitiudiniuose eksperimentuose.

Tyrimui vadovavo molekulinės biologijos profesorius, GMO technologijų priešininkas Žilis-Erikas Seralinis (Gilles-Eric Seralini). Tyrimo rezultatai išspausdinti JAV mokslo tyrimų žurnale „Food and Chemical Toxicology“. Anot tyrimo vadovo, GMO kukurūzai ir „Roundup“ chemikalas „gali sukelti hormoninių sutrikimų tais pačiais biocheminiais ir fiziologiniais būdais.“

Londono Imperatoriškojo koledžo vėžio biologijos profesorius Mustafa Džiamgozas (Mustafa Djamgoz) pareiškė esąs nustebintas tokių GMO kukurūzų poveikio tyrimų rezultatų.

„Mes esame tai, ką valgome, – aiškino jis. – Vėžį tyrinėju molekuliniu lygmeniu. Yra požymių, jog tai, ką mes valgome, veikia mūsų genetiką ir įjungia arba išjungia tam tikrus genus. Tačiau mes kol kas nepanikuojame. Reikia atlikti daugiau tyrimų.“

„Žemės ūkio industrija sveikatos reikalavimus maisto ir pašarų vertina labai rimtai“, – tvirtina Agrokultūrinių biotechnologijų tarybos narė, dr. Džulijan Litl (Julian Little), pasisakanti už GMO industriją.

Edinburgo universiteto ląstelių biologijos profesorius Entonis Trevavas (Anthony Trewavas) suabejojo atliktu tyrimu, argumentuodamas, jog eksperimente dalyvavusių žiurkių skaičius (200 individų) yra per mažas, kad būtų galima daryti visa apimančias išvadas. Jis taip pat pareiškė, jog prof. Ž.-E. Seralinis yra GMO priešininkas, ir kad ankstesni jo tyrimai, kurių išvadose suabejota GMO technologijų saugumu, neva buvo atlikti nekruopščiai.

Parengta pagal:

3 Komentaras »

  1. […] buvo aptariamas prof. G.-E. Seralini atlikto prieštaringai vertinamo viso gyvenimo trukmės tyrimo apie GM kukurūzų toksikologinį poveikį EMST vertinimas. L. Miko sakė, kad ieškoma lėšų „išbandyti“ ilgesnės trukmės tyrimų […]

  2. […] vos keliems mėnesiams po to, kai paskelbtas tyrimas, rodantis, jog du „Monsanto“ produktai – genetiškai modifikuoti (GM) kukurūzai ir […]

  3. […] vos keliems mėnesiams po to, kai paskelbtas tyrimas, rodantis, jog du „Monsanto“ produktai – genetiškai modifikuoti (GM) kukurūzai ir […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: