Nauja interneto svetainė – kaip atsakas G.-E. Seralini tyrimo kritikams

ziurke, Seralini tyrimas1Sukurta interneto svetainė, žiniasklaidai, mokslininkams ir visiems besidomintiems žmonėms suteikianti informaciją apie profesoriaus Gilles-Eric Séralini ir kolegų atliktą genetiškai modifikuotų (GM) kukurūzų ir raundapo tyrimą [1] ir kartu metanti iššūkį tyrimo kritikams – GMOSeralini.org.

Svetainėje GMOSeralini.org analizuojamas prof. Gilles-Eric Séralini komandos iš Prancūzijos Caen universiteto atliktas tyrimas, kuriame nustatyta, kad žiurkėms, šertoms genetiškai modifikuotais kukurūzais NK603 ir nedideliais herbicido raundapo kiekiais, buvo sunkiai pažeisti organai, padaugėjo navikų ir ankstyvos mirties atvejų.

Séralini tyrimas buvo pirmasis, nagrinėjantis genetiškai modifikuotų kukurūzų ir su jais susijusio pesticido poveikį per ilgą laikotarpį (žiurkės tirtos visą jų gyvenimą, apie dvejus metus). Pasirodžius informacijai apie tyrimą, ji buvo užgožta kritikų choro, kurie teigė, kad tyrimas turi didelių trūkumų. Tačiau vėliau nustatyta, kad daugelis kritikų turėjo ryšius su biotechnologijų pramone arba dalyvavo įteisinant GM augalus, todėl nebuvo nepriklausomi. [2]

GMOSeralini.org sistemingai atsako į kritiką. Taip pat ir į teiginius, kad Séralini naudojo žiurkes, linkusias sirgti vėžiu ir kad nedidelis tirtų žiurkių skaičius tyrimą padarė beprasmiu.

GMOSeralini.org atstovė Claire Robinson [3] sakė: „Séralini naudojo tas pačias žiurkes, kurias naudojo „Monsanto“ tų pačių genetiškai modifikuotų kukurūzų savo 90-dienų trukmės tyrime ir ilgalaikiuose glifosato, pagrindinio raundapo komponento, vėžio tyrimuose. Žiurkių skaičius buvo tinkamas lėtinio toksiškumo tyrimui.

Séralini tyrimas nebuvo vėžio tyrimas, o lėtinio toksiškumo tyrimas, kurio metu rasti augliai. Kritikai teigia, kad navikai buvo atsitiktiniai, tačiau vienintelis būdas tai įrodyti – atlikti išsamų ilgalaikį vėžio tyrimą – o būtent to biotechnologijų pramonė stengėsi išvengti.“

C. Robinson teigė, kad Séralini tyrimas buvo „politinis dinamitas“, nes paprastai GM maistui ilgiausia tyrimų trukmė yra tik 90 dienų. Inkstų ir kepenų toksiškumo požymiai buvo matomi ir GM kukurūzus sukūrusios kompanijos „Monsanto“ 90-ties dienų tyrimuose, tačiau šiuos požymius Europos maisto saugos tarnyba (EMST, angl. EFSA) atmetė kaip „biologiškai nereikšmingus“. Séralini sukonstravo savo tyrimą siekdamas patikrinti šį teiginį prailginant tyrimo trukmę. Jis nustatė, kad pradiniai toksiškumo požymiai, matyti 90-ties dienų tyrimuose, virto sunkiais organų pažeidimais per ilgesnį, dvejų metų, laikotarpį, įrodydamas, kad EMST teiginys buvo neteisingas.

Be to, pirmieji augliai Séralini tyrime pasirodė tik 4-7-ąjį tyrimo mėnesiais ir pasiekė maksimumą 18-ąjį mėnesį. Rezultatai rodo, kad 90-ties dienų bandymai yra per trumpi norint nustatyti ilgalaikį poveikį, pavyzdžiui, organų pažeidimus ar vėžį.

GMOSeralini.org pradėjo Avaaz peticiją, reikalaujančią atlikti nepriklausomus ilgalaikius GM maisto produktų ir su jais susijusių pesticidų saugumo tyrimus.

Naujojoje interneto svetainėje cituojami daugelio mokslininkų palaikantys teiginiai – metant iššūkį tvirtinimams, kad mokslo bendruomenė pasmerkė šį tyrimą.

C. Robinson sakė: „Séralini tyrimas nėra tobulas – toks nėra nei vienas tyrimas – bet metodologijos, tyrimo trukmės ir tirtų poveikių sveikatai požiūriu yra stipresnis už [biotechnologijų] pramonės tyrimus, kurie teigia, kad genetiškai modifikuoti maisto produktai yra saugūs.“

Pastabos:

1. Séralini GE, Clair E, Mesnage R, et al. Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize. Food and Chemical Toxicology. November 2012; 50(11): 4221-4231.

2. Matthews J. Smelling a corporate rat. Spinwatch. 12 Dec 2012.
http://www.spinwatch.org.uk/-articles-by-category-mainmenu-8/46-gm-industry/5546-smelling-a-corporate-rat

3. Claire Robinson taip pat yra GMWatch (GMWatch.org) redaktorė ir Earth Open Source (earthopensource.org) tyrimų direktorė.

top10

Iš svetainės GMOSeralini.org:

Dešimt dalykų, kuriuos turite žinoti apie Séralini tyrimą

1. Daugumoje Séralini tyrimo kritikos klaidingai daroma prielaida, kad tai buvo blogai sukonstruotas vėžio tyrimas. Taip nėra. Tai buvo lėtinio toksiškumo tyrimas ir gerai parengtas bei atliktas.
http://gmoseralini.org/criticism-seralinis-study-was-so-badly-designed-that-no-conclusions-can-be-drawn-from-it/

2. Séralini tyrimas yra vienintelis ilgalaikis pramoniniu mastu auginamų GM kukurūzų NK603 ir pesticido (raundapo), kurį naudojant šie kukurūzai yra auginami, tyrimas.
http://gmoseralini.org/faq-items/why-is-the-study-important/

3. Séralini naudojo tas pačias žiurkes (Sprague-Dawley SD), kurias naudojo „Monsanto“ savo 90-ties dienų GM maisto produktų ir ilgalaikiuose glifosato, pagrindinės raundapo sudedamosios dalies, tyrimuose, atliktuose siekiant juos įteisinti.
http://gmoseralini.org/criticism-seralini-used-a-type-of-rat-naturally-prone-to-tumours/

4. SD žiurkės taip pat linkę sirgti navikais, kaip ir žmonės. Kaip ir žmonių atveju, SD žiurkių polinkis susirgti vėžiu didėja su amžiumi.
http://gmoseralini.org/criticism-seralini-used-a-type-of-rat-naturally-prone-to-tumours/

5. Palyginti su biotechnologijų pramonės GM maisto produktų tyrimais, Séralini tyrime analizuotas toks pats žiurkių skaičius, tačiau per ilgesnį laikotarpį (dvejus metus, vietoj 90 dienų), vertinta daugiau poveikių dažniau ir buvo galima atskirti genetiškai modifikuotų maisto produktų poveikį nuo pesticidų, su kuriais jie yra auginami, poveikio.
http://gmoseralini.org/criticism-seralinis-study-is-inadequate-and-should-be-dismissed/

6. Jei teigiame, kad Séralini tyrimas neįrodo, jog tirtas GM maistas yra pavojingas, tada taip pat turime pripažinti, kad biotechnologijų pramonės atlikti GM maisto produktų tyrimai negali įrodyti, kad šie maisto produktai yra saugūs.
http://gmoseralini.org/criticism-seralinis-study-is-inadequate-and-should-be-dismissed/

7. Séralini tyrimas parodė, kad 90-ties dienų tyrimai, paprastai atliekami GM maistui, nėra pakankamai ilgi nustatyti ilgalaikį poveikį, pavyzdžiui, vėžį, organų pažeidimus ir pirmalaikes mirtis. Pirmieji navikai pasirodė tik 4-7-ąjį tyrimo mėnesiais.
http://gmoseralini.org/faq-items/why-is-the-study-important/

8. Séralini tyrimas parodė, kad biotechnologijų pramonė ir reguliuojančiosios institucijos klydo atmesdamos toksinį poveikį, pastebėtą 90-ties dienų GM maisto produktų tyrimuose, kaip „biologiškai nereikšmingą“. Nustatyta, kad „Monsanto“ 90-ties dienų tyrimuose pastebėti toksiškumo požymiai išsivystė į organų pažeidimus, vėžį ir ankstyvą mirtį Séralini dvejų metų trukmės tyrime.
http://gmoseralini.org/faq-items/why-is-the-study-important/

9. Ilgalaikių GM maisto produktų tyrimų nereikalauja nei viena reguliuojančioji institucija visame pasaulyje.
http://earthopensource.org/index.php/3-health-hazards-of-gm-foods/3-1-myth-gm-foods-are-safe-to-eat

10. Toksinis GM maisto produktų poveikis laboratorijų ir žemės ūkio gyvūnams buvo nustatytas daugelyje tyrimų.

Parengta pagal GMOSeralini.org informaciją.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: