Žemės dienos proga ieškoma galimybių atsisakyti GMO

Lietuva be GMOŠių metų kovo 20 d., minint Pasaulinę žemės dieną, Lietuvos žaliųjų organizacijos inicijuoja renginius, siejamus su genetiškai modifikuotų organizmų tema. Šios iniciatyvos tikslas – pateikti visuomenei atsakymus į daugybę kylančių klausimų GMO tema, ieškant aiškių kelių, kaip apsaugoti mūsų gamtą ir žmonių sveikatą nuo genetinių manipuliacijų pavojaus. Vienas iš esminių šiemetinių renginių klausimų yra vartotojų teisės žinoti, kokius produktus jie vartoja, užtikrinimas ir pilnos galimybės suteikimas laisvai rinktis produktus be GMO. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad šiandieninė Europos Sąjungos GMO ženklinimo sistema to tikrai neužtikrina. Produktai ženklinami kaip GMO tik tuomet, kai GMO riba juose pasiekia 0,9 proc. Tuo tarpu gyvūninės kilmės produktų, kai gyvūnai buvo šerti GMO pašarais ir genetiškai modifikuotų organizmų pagalba pagamintų produktų ženklinti visiškai nereikia.

Tuo tikslu šių metų kovo 20 d. 11 val. LR Seimo III rūmuose, pirmame aukšte, Europos informacijos biure (šalia leidimų išdavimo kabineto, bet leidimų konferencijai nereikia) vyks konferencija „Socialiai atsakingas verslas ir genetiškai modifikuoti organizmai“.

Konferenciją organizuoja Lietuvos žaliųjų organizacijos – Iniciatyvinė grupė „Lietuva be GMO“, Lietuvos žaliųjų judėjimas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Susivienijimas „Žali.lt“.

Konferencijos metu bus ne tik pristatomos GMO problemos, bet ir aptariami laisvanoriško ženklinimo „Be GMO“ įteisinimo bei Lietuvos paskelbimo zona be genetiškai modifikuotų organizmų klausimai, susipažįstama su kitų Europos Sąjungos šalių patirtimi šioje srityje.

 KONFERENCIJOS PROGRAMA

10.30 – Dalyvių registracija

11.00 – LR Seimo narių Aurelijos Stancikienės ir Rimos Baškienės sveikinimo žodis

11.10 – Prof. Antanas Svirskis, Iniciatyvinės grupės „Lietuva be GMO“ garbės narys. Įvadinis pranešimas.

11.25 – Egidijus Čibirauskas, Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovas (Friends of Earth Lithuania). Kokį ekologinį pėdsaką palieka GMO pramonė ir kodėl tai turi rūpėti kiekvienam vartotojui.

11.40 – Aušra Išarienė, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja. Genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolė ir ženklinimas.

11.55 – Andrejus Gaidamavičius, Iniciatyvinės grupės „Lietuva be GMO“ koordinatorius. Gyvulinės kilmės produktų, gautų maitinant gyvūnus GM pašarais, ženklinimo poreikis ir problemos.

12.10 – Lina Brogaitė-Kažemėkienė, teisininkė. Kūdikių maisto ženklinimo etinės ir teisinės problemos.

12.25 – Virginija Vingrienė, susivienijimo „Žali.lt“ koordinatorė. Savanoriško produktų, kurie nėra GMO kilmės, ženklinimo patirtis Europoje ir tokio ženklinimo perspektyvos Lietuvoje.

12.40 – Artūras Nečejauskas, Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų tinklo vadovas. Socialiai atsakingi restoranai ir GMO.

12.55 – Janis Ulme, Visuomeninės organizacijos „Latvijos Žemės draugai“ vadovas (Friends of Earth Latvia). Verslininkų švietimo apie GMO patirtis Latvijoje.

13.10 – Dorota Metera, Lenkijos ekologinės žemdirbystės prezidentė. Pasipriešinimo GMO pramonei iniciatyvos Lenkijoje.

13.25 – Diskusija su verslininkais, už maisto saugą atsakingais pareigūnais, nevyriausybinių organizacijų atstovais.

14.00 – Konferencijos uždarymas.

Konferencijos pranešėjai gali nežymiai keistis.

REGISTRACIJA į konferencija vyksta iki kovo 19 dienos el. paštu gmo@zalieji.lt, telefonu +370 685 06711

Pažymėtina, kad nuo 15 val. iki 18.30 val. Vilniuje, Kudirkos aikštėje, vyks susivienijimo Žali.lt inicijuojama akcija „Paskutinė GMO vakarienė“, kurios metu visuomenei pristatysime Lietuvos rinkoje esančių GMO produktų stalą, pasiūlydami jai pasivaišinti. Kartu pateiksime informaciją apie šiuos produktus, supažindindami dalyvius su GMO mitais, realybe, skelbiama nauda ir kylančiomis grėsmėmis.

Virginija Vingrienė

žali.lt

Komentarų: 1 »

  1. Johnsonas said

    Reblogged this on Johnsono ne'Blog'as.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Parašykite komentarą